/
/
/
Meetapparaat voor het bepalen van wrijving tussen kunstgras en voet

Meetapparaat voor het bepalen van wrijving tussen kunstgras en voet

Op een kunstgrasveld moet een voetballer prettig een sliding kunnen maken. Het sliding-gedrag wordt voor een groot deel bepaald door de wrijving tussen het kunstgrasveld en de speler. Ik heb een meetapparaat ontwikkeld om goede voorspellingen te kunnen doen van de wrijving tussen een kunstgrasveld en een voet. Met het meetapparaat kan zowel de statische als de dynamische wrijvingscoëfficiënt worden bepaald.

De voet wordt middels een overbrenging met een lineaire actuator over het grasveld bewogen. Een rekstrook in het ‘been’ geeft aan welke wrijvingskracht hiervoor benodigd is. De wrijvingskracht wordt bepaald bij verschillende belastingen op het been. Dit is in te stellen middels halter gewichten die eenvoudig zijn aan te brengen.

Ik heb het machineconcept ontwikkeld, het tekeningenpakket gemaakt en een deel van de software ontwikkeld t.b.v. het uitlezen van de rekstrook en het aansturen van de actuator. In dit project zijn veel werkzaamheden parallel gedaan omdat er een scherpe deadline was, zodoende heb ik tevens de werkzaamheden van het projectteam georganiseerd en op de kwaliteit toegezien. Het projectteam bestond naast mij uit een project engineer, een constructeur, de prototypebouwers, de software-ontwikkelaar en een sensor-deskundige.

Een beschrijving van het patent voor het apparaat is hier te vinden.