Sociale robot

Confirmat verricht onderzoek naar de haalbaarheid van een sociale robot. Het gaat om de ontwikkeling van een robot-hoofd dat kan praten met bezoekers. Gebruik als receptionist, of om product-demonstraties te geven op een beursvloer.

Doel is de bezoeker, die met de robot communiceert, een waardevolle interactie te geven: Die moet de informatie krijgen die hij of zij verlangt, en de communicatie moet vlot en prettig verlopen.Daarbij moet een natuurlijke schroom, om tegen een automaat te praten, worden overwonnen. Door de robot menselijke trekken te geven zoals gezichtsuitdrukkingen en natuurlijke hoofdbeweging, en de perceptie van intelligentie, wordt de gebruiker verleidt om die schroom te laten varen. Die krijgt de ervaring om 'met' iemand te praten en niet 'tegen' een stuk blik.

De robot-hoofd heeft een display waarop zijn 3D gezicht wordt weergegeven. Deze heeft bewegende gelaats-features en de lippen in-sync met de uitgesproken tekst bewegen. Het hoofd heeft drie vrijheidsgraden en kan daardoor zijn nek draaien, en het hoofd zijdelings en naar voren bewegen. Dit maakt de beleving nog natuurlijker.

Voor de interactie bestaat het onderzoek uit twee stromingen:

  • Remote Presence; de robot wordt bediend door iemand ver weg, contact via het internet.
  • Artificiële Intelligentie; de teksten van de bezoeker worden geïnterpreteerd door een computer, en daarop kan middels een  scripting-engine, een goed antwoord van de robot worden geformuleerd.

Opmerkingen zijn gesloten.